קיצור תולדות ה Make

popular-mechanicsבשנת 1902 יצא הגליון הראשון של Popular Mechanics. בנוסף לחידושי המדע והטכנולוגיה, כתב העת פרסם הצעות לפרוייקטים שאפשר לעשות בבית. קראו כאן על תולדות כתב העת.

גם בישראל התפרסמו ספרי "הטכנאי הצעיר" ו-"האלקטרונאי הצעיר". הורידו תכנית לבניית בודק מתח והתנגדות משנת 1960.

נתקדם עוד עשרים שנה ונגיע לטים או'ריילי, המייסד של הוצאת הספרים O'Reilly Media.

בשנות השמונים של המאה הקודמת הוצאת הספרים שלו פרסמה ספרי הדרכה למתכנתים מתוך שאיפה לקדם את האינטרנט והטכנולוגיה בקוד פתוח.

perlהספרים זכו לפופולאריות רבה והיו פריט חובה ליד מחשביהם של מתכנתים בכל העולם. בנוסף להוצאת הספרים, טים או'ריילי היה מעורב ביוזמות שונות לקידום האינטרנט והקוד הפתוח.

גישת הפתיחות שלו הובילו אותו ליצור בשנת 2003 את הכנס FooCamp אי-כנס – Non-conference. באי-כנס אין תכנית מתוכננת מראש אלא המשתתפים מחליטים בעצמם על התכנית ומבצעים אותה. הכנסים מתקיימים עד היום.

במקביל, ייסד או'ריילי כתב עת בשם Make לקידום תרבות היצירה העצמית שבה משולבות טכנולוגיות חדשניות. תרבות הקוד הפתוח שורה על כתב העת שבו מוצעים רעיונות לפרוייקטים ותכניות לביצוע ללא תנאי זכויות יוצרים מגבילים.

האינטרנט הוא התשתית לתרבות ה Make. באינטרנט, בעלי עניין משותף, יכולים לשוחח, לשאול שאלות ולתת עצות והכי חשוב, לרכוש חומרים ורכיבים שגרתיים ונדירים מכל רחבי העולם.

יוסי ורדי, יזם הטכנולוגיה הישראלי הידוע, היה משתתף קבוע ב FooCamp והביא את הרעיון לישראל.

kinnernet-snailבשנת 2004 הוא יזם לראשונה כנס דומה בישראל – כינרנט.

הנה התרשמות שכתבה אחת המשתתפות בבלוג שלה.

"שמורת טבע מוגנת, חי בר בעצם, בה הסתובבו עדרי גיקים בחופשיות, מלחכים מדי פעם מידע טרי ואטרקציות טכנולוגיות, משתובבים זה עם זה, חופשיים מהטורפים שסביבם ובתוכם."

בהשראת כינרנט, המתקיים עד היום, נולדו עוד אי-כנסים דומים בתמיכה של יוסי.

GeekCon שבו בעיקר יוצרים ביחד בעת הכנס יצירות טכנולוגיות לא שגרתיות. EureKamp שבו חולקים רעיונות לא "סגורים", "מחנט" – אי-כנס כדוגמת כינרנט של מערכת הבטחון, מיוז-נט (מוזיקה), דיסרפט טי וי ועוד אי-כנסים דומים. גם חברות עסקיות בארץ כמו אמדוקס ,התעשיה האוירית, רפאל ו HP אימצו את הפורמט.

תרבות ה Make התפשטה מעבר לכתב העת ויצאה החוצה לירידים שבהם היוצרים מציגים את היצירות הטכנולוגיות שלהם. ברוח הקוד הפתוח הם חולקים בחופשיות מניסיונם ואת הרעיונות שלהם.

הירידים מתקיימים בכל רחבי העולם.

בשנת 2013 יוסי נרתם ליוזמת המוזיאון לקיים לראשונה השנה את ה Mini Maker Faire להביא לכאן את המייקרים הישראלים המובילים ומאז היריד הפך למסורת שנתית. המייקרים מציגים כאן את היצירות שלהם ומשתפים את הקהל בחדוות היצירה ובאפשרויות טכנולוגיות מסורתיות וחדשניות.

כתיבת תגובה